המפתח ליעילות ורמת שירות Field Service בחברות המובילות בעולם
שיבוץ טכנאי שטח הינו נושא בו עדיין קיים פער רב על מנת להגיע למצב אופטימלי תוך שיפור שביעות רצון הלקוח, הגדלת נצילות הטכנאי ורווחיות החברה.
מסקר שנערך על ידי Aberdeen Group ב-220 חברות, החברות המובילות במדדי ביצוע (להלן BIC – Best In Class) מתמקדות בשלושה נושאים עיקריים על מנת לנהל את תחום שירותי השטח שלהן:
- ביצוע יומי של תזמון, שילוח וניתוב – שיבוץ דינאמי
- תכנון אסטרטגי – חיזוי הביקוש ותכנון משאבים
- ניהול כ"א – העסקה, הכשרה ומודל תגמול של הטכנאים
בנוסף על העלאת שביעות הרצון של הלקוח ושימורו, חברות הנותנות שירותי שטח יכולות לשפר את רווחיותן על ידי העמקת המיקוד במציאת אפשרויות הכנסה משיפור השירות ויעילותו. העלאת העומס על הטכנאי הינו פתרון חלקי כיוון שטכנאי שנמצא בתת ניצולת מוסיף נטל כספי משמעותי על החברה, בעוד שטכנאי שנמצא בניצולת יתר יכול לגרום נזק לחברה על ידי איחור ללקוח או על ידי העלאת אחוז הקריאות החוזרות בשל טיפול לקוי בקריאה הראשונה עקב חוסר זמן.
ישנם גורמים רבים להחלטה על שיבוץ טכנאים, אך חברות הBIC משבצות לרוב את הטכנאי המתאים ביותר מבחינת כישורים, כשהוא מצויד בכלים המתאימים לפתרון הבעיה (Make part a part).
.
במאמר זה יוצגו פרמטרים בהם כדאי להתמקד בעת שיבוץ ושילוח טכנאים, ללא התייחסות לשינוי מערכות המידע הקיימות בארגון. זאת, מתוך ניסיוננו ביישום שיטות אלה בחברות שונות, אשר הביאו לשיפור משמעותי באחוז קריאות השירות המטופלות ביום. תוצאה ישירה מכך הינה הגדלת הכנסות החברה, ולא פחות חשוב מכך, העלאת מוניטין החברה כחברה הנותנת שירות מהיר וטוב ללקוחותיה. אסטרטגיה תפעולית הינה מכלול ההחלטות אשר, בטווח הארוך, מעצבות את היכולות של כל פונקציה תפעולית בארגון ואת התרומה שלה לאסטרטגיה הכוללת, תוך התאמה ואיזון בין דרישות השוק והמשאבים.
.
בבואנו לבחון את הגורמים העיקריים המשפיעים על רמות השירות ועלויות התפעול ניתן לראות שישנם גורמים בעלי השפעה רבה יותר, כדוגמת ניהול יום, תכנון ה'סלוטים' (חלונות הזמן להגעת הטכנאי), תשתיות שיבוץ ויומנים, ויכולת חיזוי.
.
ניהול יום
ניהול יום מערב את היחידה המבצעת שילוח וניתוב (dispatching and scheduling), שילוח והזזה דינאמית של קריאות. ניהול נכון של מחלקה זו היינו בעל השפעה ישירה על התפוקות. מומלץ להגדיר מדדים לניהול יום ולקבוע גורמים אחראיים לביצוע של המדדים על פי איזורים גיאוגרפיים ותדירויות.
ישנם מספר מדדים עיקריים אותם כדאי לבדוק, ביניהם: אחוז ביצוע, אחוז תעסוקה, אחוז ביצוע בחלון הזמן, זמן נסיעה/עלות דלק ואחוז שעות נוספות.
בנוסף, ניתן להגדיר חלק מהמדדים כמדדים קבוצתיים לאזור או לצוות, או ליצור יעדים משותפים לצוות הטכנאים ולמשלח ועל ידי כך ליצור מטרה משותפת בין שני גורמים שאחראים באופן ישיר על תכנון וביצוע קריאות השירות.
תכנון חלונות זמן וחלוקת זמן
אתגר מרכזי בתכנון כח האדם ושיבוץ הטכנאים טמון בתכנון חלונות הזמן ('סלוטים'). קיים פער בין זוית ראיית הלקוח לבין הגורמים המניעים את הטכנאי ואת המערכת. ככל שחלון זמן ההמתנה קטן יותר, כך ללקוח נוח יותר מאחר והזמן בו הוא מחויב להישאר בבית ולהמתין לטכנאי מצטמצם. מצד הטכנאי, ככל שחלון הזמן קטן יותר, יש סיכוי רב יותר לאיחורים לבית הלקוח, רמת הגמישות לתכנון יורדת ואיתה יעילות המערכת כולה. על כן, יש למצוא שיטה שתשלב ביניהם ותביא לשביעות רצון שני הצדדים – המתנה מועטה בבית, וגמישות בזמני ההגעה מצד הטכנאי. מניסיוננו, ישנן מספר שיטות המספקות מענה לבעיה זו ומביאות לשביעות רצון גדולה הן של הלקוח והן של הטכנאי.
שיבוץ דינאמי
הגישה המסורתית לשיבוץ קריאות שירות היא של יום אחד מראש, ללא תגובה מיידית לשינויים דינאמיים. זאת, כיוון שהמשלחים לא תמיד מודעים לקריאות השירות שהטכנאי מבצע או עתיד לבצע במהלך היום. גישה דינאמית יותר מאפשרת למנהלים לראות את השינויים ולשבץ קריאות שירות אחרות במקומם.
מניסיוננו, 5%-10% מהקריאות מבוטלות במהלך היום, וכ-20%-30% מהקריאות אינן אורכות כמשך הזמן המתוכנן, דבר היוצר שינויים במהלך היום ולעיתים קרובות מביא לחוסר נצילות של העובדים. על מנת למנוע בעיה זו, יש ליצור מצב של שיבוץ יתר על מנת למלא את הקריאות המבוטלות שנוצרות במהלך היום וכן לדאוג לדינאמיות השיבוץ במהלך היום בכדי להביא לאופטימיזציה.
חיזוי
היעדר מודל חיזוי והתבססות על זיכרון או על אינטואיציה הינן תופעות רווחות בארגונים וותיקים. הגורמים המתכננים את החיזוי מתחשבים בהתנהגות הביקושים בשנה הקודמת, בעונתיות ובקיום של אירועים מקומיים. אך חיזוי מושפע גם משיקולים חיצוניים כגון עמידה בתקציב, עבודה לפי הסכמים קודמים עם קבלני משנה וזמינות הטכנאים. כל אלה משוקללים למסגרת חיזוי באופן אינטואיטיבי ומשפיעים על איכותו. לרוב, מודל מקצועי ומבוסס נתונים ישפר בעשרות אחוזים את יכולת התכנון, וכתוצאה מכך את יעילותו.
.
לסיכום, אופטימיזציה מקיפה המשקללת את מכלול הנושאים בהתאם לתנאי השוק, התחרות והצרכים המיוחדים בענף מייצרת גמישות, רמת שירות גבוהה וחווית לקוח טובה יותר ביחד עם שיפור אפקטיביות השימוש במשאבים.
.
להדפסה: /vault/field service article.pdf